Etappe 5: Heteren – Driel

Afstand: 15,0 km
Startpunt: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk, Kerkplein 1, 6666 AK
Heteren

Naast het feit dat de buurtschappen en het landschap in deze regionen oud zijn, zijn hier ook veel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds zichtbaar. Hier is hard gevochten om de vrijheid.

Heteren wandeling

Bijzondere plekken

De Peperbus Heteren
De Peperbus in HeterenDe toren van de nu Hervormde kerk staat hier al sinds de veertiende eeuw en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als ‘spottersnest’. De dichtgemetselde deur in de oostwand van de toren (te zien vanaf het kerkhof) herinnert nog aan de verbinding met het oorspronkelijke kerkje van tufsteen uit de elfde eeuw. In de negentiende eeuw werd dat vervangen door een neoklassiek kerkgebouw met regelmatige, symmetrische vormen. Na beschietingen in 1944 is de kerk herbouwd. In de kerk zijn een 18e-eeuwse preekstoel en twee kroonluchters te zien, waardoor de kerk een rijksmonument is. Hier kerkt de protestantse Hervormde Gemeente van Randwijk.
Het Polenmonument Driel

Schuin tegenover de kerk, op het Polenplein, is de herdenkingsplaats voor de zesennegentig Poolse militairen die hier in 1944 zijn omgekomen. Het beeldhouwwerk van Jan Vlasblom is in 1961 onthuld door de toenmalige bevelhebber van de Poolse eenheid, generaal-majoor Stanislaw Sosabowski. De sokkel geeft de Poolse aarde en het Poolse volk weer, met een jonge gestalte erboven als ‘de toekomst die de vrijheid als kostbaar goed, als kleinood in de handen draagt,’ zoals de tekst op de sokkel zegt. U ziet hier ook een monument voor de genoemde generaal, die na de oorlog ten onrechte de schuld kreeg van het mislukken van het offensief richting Arnhem. Het monument is een teken van het latere eerherstel van de generaal en van de Poolse brigade.

De Mariageboorte kerk

Wie de lichte en modern ingerichte kerk binnen gaat kan de tentoonstelling over de geschiedenis van Driel en de Polen bezoeken. Daar hangt ook een wandkleed met de afbeelding van een Zwarte Madonna in Byzantijnse stijl, een geschenk van een parochie in Polen aan de Drielse parochie. De muurschildering in de apsis is gebaseerd op het visioen in Ezechiël 47 vers 1-12, waarin het vruchtbaar worden van de aarde door de beek uit de tempel beschreven wordt. Links van het koor staat een Mariabeeldje, gemaakt van hout van lindebomen die het oorlogsgeweld overleefd hadden. Maria’s kroon is van appelbloesemtakken, wat het beeldje voor mensen uit de Betuwe bijzonder maakt. Aangezien fruitbomen altijd een bron van inkomsten zijn geweest voor de Betuwenaren.