Organisatie

De pelgrimsroute Wegen met Zegen is ontwikkeld in een periode van circa twee jaren. Sinds die tijd is ook de organisatie in ontwikkeling. Nadat de initiatiefnemers elkaar hadden gevonden zijn we al snel met een projectgroep aan de slag gegaan, met deelnemers vanuit de verschillende kerken en met verschillende aandachtsgebieden. We hebben mensen die zich bezighouden met communicatie, fondsenwerving, het maken van kaarten, het verzamelen van overnachtingsadressen, het verkrijgen van vergunningen etc.

Al gauw kwamen we erachter dat hier en daar toch wel meer specifieke deskundigheid nodig is, bijvoorbeeld voor het uitzetten van de wandelroute en voor het bouwen van een website. Gelukkig hebben we hiervoor goede mensen gevonden.

Met het uitzetten van de route is naast de projectgroep een wandelgroep aan de slag gegaan. De eerste route was niet meteen de beste, dus we hebben dat een aantal keren overgedaan. We zijn gelukkig met de route die we nu hebben uitgezet. Het bestickeren daarvan en de contacten daarover met de gemeente vragen nog een heel eigen specialiteit, die gelukkig ook door enkele enthousiaste mensen is opgepakt.

Plekken voor reflectie en ontmoeting

Hoewel je de route vanaf iedere plek kunt starten, is het door ons bedachte vertrekpunt de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. We hebben daar een maandelijkse vertrekceremonie en er is zelfs een pelgrimskapel geopend. We willen als kerk en als pelgrimshuis een plek zijn waar mensen naartoe komen om de drukte achter zich te laten, om bij zichzelf de diepte in te gaan en om anderen te ontmoeten. Ook daarvoor heeft weer een andere groep mensen zich met enthousiasme ingezet.

Datzelfde geldt voor twee andere bezinningscentra op de route: de pleisterplaats Ressen en het klooster in Huissen.

Klaar voor de start

Nu staan we op het punt dat de route gereed is. De wandelboekjes zijn gedrukt en we staan open voor nieuwe pelgrims. Daarmee zijn we ook in de volgende fase van onze organisatie gekomen. De route gaat beheerd worden. Er is een clubje mensen dat de bestellingen in de webwinkel verpakt en verstuurt. De pelgrimskapel wordt dagelijks opengesteld en we organiseren een maandelijkse vertrekceremonie met ontbijt. We zijn bezig met het ontwikkelen van kortere wandelroutes en andere pelgrimage-activiteiten.

Afhankelijk van wat nodig is, zijn we als organisatie in beweging. We hebben in de afgelopen jaren ervaren dat dit ook voor ons een pelgrimage is. De route is ontwikkeld onder de vlag van de stichting San Damiano, waarover u hierna meer kunt lezen.