Over Wegen met Zegen

Wegen met Zegen is een pelgrimsroute die op een natuurlijke manier ontstond en maar bleef groeien tot wat het nu is. De route ontstond doordat er drie ‘stromingen’ bij elkaar kwamen.

wegen met zegen: de weg ernaartoe

De weg ernaartoe

De commissie Pleisterplaats Ressen wilde graag verbinden, verdiepen en verbreden en droomde van een verbindende wandeltocht door de Betuwe. In diezelfde periode begon de katholieke parochie H. Maria Magdalena met het ontwikkelen van nieuwe vormen van presentie en het ontwikkelen van een pelgrimage naar Santiago. In Nijmegen was de Antonius van Paduakerk in haar pastorie begonnen met het ontwikkelen van een pelgrimshuis. Dominee Wilma Hartogsveld, pastoraal werkster Margreet Sanders en vrijwilliger Corné van Iersel troffen elkaar en vanaf dat moment leek het alsof we niet iets bedachten, maar iets vormgaven wat er hoe dan ook gewoon moest zijn. Elke stap die werd gezet en ieder gesprek dat werd gevoerd leidde weer tot nieuwe en hoopvolle vergezichten.

Nooit zaten we verlegen om mensen, inspirerende ideeën en oplossingen voor hobbels die we onderweg tegenkwamen. Toen Space for Grace ons project omarmde en ging ondersteunen, konden we alle mooie ideeën ook echt gaan uitwerken.

Het resultaat

Het resultaat: een pelgrimstocht in elf etappes waardoor je niet alleen het Betuwse landschap beter leert kennen, maar ook de geschiedenis van de streek en de mensen die er wonen. En die je laten inzien hoe geloof en hoop altijd een plek hebben gehad op deze plek tussen de rivieren.

We hopen dat Wegen met Zegen veel mensen zal inspireren door het wandelen zelf, de ontmoetingen onderweg en de rijkdom van de christelijke traditie, die juist ook in dit prachtige stuk Nederland generaties vóór ons heeft gedragen door de tijd.