Hoe het begon: Wegen met Zegen

 

Interview met initiatiefnemers Margreet Sanders, Wilma Hartogsveld & Corné van Iersel

Hoe komt zo’n pelgrimstocht nou tot stand? Initiatiefnemers Margreet Sanders, Wilma Hartogsveld en Corné van Iersel vertellen dat dit heel spontaan is gegaan.

Margreet: “We zijn in de kerken al langer bezig om te zoeken naar nieuwe manieren om bij te dragen aan zingeving en verdieping. Om de kerken en tradities die erbij horen aan te laten sluiten op de eenentwintigste eeuw. Al eerder werkten de Protestantse Gemeente en de Rooms Katholieke Maria Magdalenaparochie samen om te zoeken naar nieuwe manieren van kerkelijke aanwezigheid, in bijvoorbeeld de nieuwbouwwijken. Eén van de ideeën was het verbinden van de verschillende kerkelijke gemeenschappen door een Pelgrimsroute.”

Margreet Sanders

Margreet Sanders

Match was snel gemaakt

Wilma is als predikant en pionier betrokken bij Pleisterplaats Ressen, waar ook pelgrimage op het programma staat. Margreet was als pastoraal werkster vanuit de parochie al langer bezig met het organiseren van pelgrimsreizen. Niet lang nadat zij de handen ineen geslagen hadden, kwam Corné erbij. “Gezien de groeiende populariteit van het pelgrimeren, was ik al een tijdje bezig met het opzetten van een Pelgrimshuis in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. Hier is bijvoorbeeld de niet-religieuze Walk of Wisdom een groot succes. Het was een perfect moment om aan te haken met onze plannen voor een Pelgrimshuis in Nijmegen.”

Het begon dus eigenlijk heel klein, maar regelmatig hebben de drie initiatiefnemers het gevoel dat het gewoon zo had moeten zijn. Margreet en Wilma zijn allebei aanpakkers en ze zijn maar gewoon begonnen. Volgens beiden de beste keuze die ze konden maken. Margreet: “Vanaf het begin kregen we alle hulp die we konden gebruiken.” Wilma vult aan, “normaal hebben we niet genoeg vrijwilligers, maar nu hadden we er bijna teveel. Het project werd steeds groter en serieuzer. Alle hulp was dus nodig. We hebben uiteindelijk verschillende taakgroepen gemaakt om het behapbaar te maken voor iedereen.”

Wilma Hartogsveld

Wilma Hartogsveld

“Geloven is zoveel breder dan het institutionele stukje in de kerk, het gaat erom wat je met de verhalen van toen doet.” 

Met open armen ontvangen

Het idee van een pelgrimstocht in de Betuwe werd in de verschillende geloofsgemeenschappen met open armen ontvangen. Maar waarom in de Betuwe?
“Deze regio heeft prachtige natuur en een gedenkwaardige geschiedenis. Het christelijk geloof heeft hier diverse sporen nagelaten. Wegen met Zegen voert langs meer dan veertig vaak oude kerken en kapellen. Al wandelend kun je op diverse manieren met bezinning bezig zijn en inspiratie opdoen door wat je onderweg ziet en ervaart.”

Natuurlijk komt even kort ter sprake dat het jammer is dat er steeds meer kerken, vooral aan katholieke zijde, sluiten. Wilma: “Misschien heeft het kerkgebouw als de belangrijkste plek om je geloof te voeden en te beleven zijn langste tijd gehad. Maar dat wil niet zeggen dat het geloof niet meer relevant is. Een pelgrimstocht kan een opnieuw ontdekte, beproefde manier zijn om weer dichter bij jezelf, bij anderen en bij wat je gelooft en beweegt te komen. En staat in de Bijbel niet dat Jezus ook al wandelend door het Joodse land trok? Door te luisteren en te vertellen en mensen opnieuw te inspireren met oude en nieuwe verhalen over God en mensen, kwam er een gemeenschap van volgelingen tot stand, die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Misschien is dit ook wel een nieuw begin.”

Ook voor mensen die nieuwsgierig zijn

Corné en Margreet glimlachen. Margreet: “Het is denk ik ook een tocht voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de betekenis van het christendom, vroeger en nu. Voor mensen die stilte zoeken en bezinning. Geloven is zoveel breder dan het institutionele stukje in de kerk, het gaat erom wat je met de verhalen van toen doet. En hoe je door in de voetsporen van andere mensen te gaan, je jezelf ook in beweging laat zetten. Wat je voelt bij een landschap of plek speelt daarbij ook een rol. Het is mooi als mensen iets positiefs ervaren door wat wij hebben opgezet. En het is extra mooi meegenomen als mensen bewuster en positiever gaan kijken naar de omgeving en naar het christelijk geloof, dat zijn sporen hier zo duidelijk heeft.”

corne van iersel

Corné van Iersel