Team
Dit zijn de mensen die Wegen met Zegen mogelijk maken.
Rene, Marlies, Corne, Wilma, Margreet, Bjorn, Liesbeth, Nenny, Just, Marga
Initiatiefnemers
Wilma Hartogsveld
Margreet Sanders
Corné van Iersel
Projectgroep
De mensen van de projectgroep zorgden voor de route, het wandelboekje en pelgrimsdagboek. Ze zijn de kern die ervoor heeft gezorgd dat Wegen met Zegen de pelgrimsroute is zoals deze voor u ligt.
Marlies van Schaik
notulist en gastvrouw
Koffie en stickeren, wandelen en vergaderen
Ik ben Marlies van Schaik, lid van de Antonius van Paduaparochie in Nijmegen. Bezig zijn voor pelgrimeren, voor mij vooral met praktische dingen, spreekt mij aan, omdat ik de route naar Santiago heb kunnen doen, vanuit Nijmegen op de fiets. Het mooie van zo’n route door de natuur, de kerken waar je langs komt, de contacten onderweg: het zijn belangrijke dingen voor lichaam, geest en ziel. Dat proberen we met Wegen met Zegen ook te bieden, en ja, toen ik de route samen met een wandelvriendin liep, genoten we van de natuur en van de cultuur, vooral van de kerken die langs de route liggen. Die raken je en je kunt er even stil zijn.
Ik hoorde ooit van de plannen voor een pelgrimshuis bij de Paduakerk. Dat leek mij mooi: een rustpunt, ook voor pelgrims op weg naar het verre Santiago. Ik had er praktische dingen willen doen. Toen het niet door kon gaan, heb ik me aangesloten bij het team dat de pelgrimsroute Wegen met Zegen ging ontwikkelen. Ik ondersteun ze als notulist en gastvrouw van de Paduakerk. Ik wandel ook om de routes te controleren en soms ga ik mee stickers plakken: heel leuk! Ook was ik vanuit mijn parochie betrokken bij initiatieven als de vertrekceremonie, de kapel die onder andere hiervoor werd ontworpen, enzovoort. Heel mooi om op zoveel manieren mee te werken aan deze pelgrimsroute!
Liesbeth Meuldijk
podcast en interviews
Landschap, bebouwing en pelgrimeren
Als enthousiast wandelaar met interesse in de omgeving en aandacht voor spiritualiteit, sloot ik mij graag aan bij het kerkelijk initiatief voor ‘een nieuwe pelgrimsroute in eigen omgeving’.
Eerst zocht ik mee naar de benodigde financiën, daarna kwam het schrijven van het wandelboekje. Met z’n drieën hebben we geprobeerd het natuur- en cultuurlandschap waar de route doorheen leidt tot zijn recht te laten komen. Er is veel vermeldenswaard in dit niet zó bekende gebied. En kennis van wat was, is en misschien zal zijn, kan een besef van uitgestrektheid van tijd en ruimte geven. En een dieper gevoel van in het ‘hier en nu’ zijn.
Het beschrijven van de ‘bebouwing’ op de westelijke helft van de route was mijn aandeel in het wandelboekje. Ik heb dat met veel plezier gedaan, gesteund door mijn achtergrond in taal en cultuur.
Op sommige onderwerpen langs de route ga ik wat dieper in en ook spreek ik met pelgrims en bewoners. Dat is terug te vinden als podcast of artikel op de website van Wegen met Zegen. Ook assisteer ik bij de school- en begeleide pelgrimages. Mooi om te zien hoe dat werkt bij mensen en fijn om bij te dragen aan deze nieuwe pelgrimsroute met oude wortels!
Marga Zwiggelaar
begeleider pelgrimages
Pelgrimeren als een vorm van bidden
Ik ben Marga Zwiggelaar, Dominicanes, en cultuurhistorica. Vanuit mijn achtergrond heb ik voor de wandelgids van Wegen met Zegen de beschrijvingen aan de oostkant van de route voor mijn rekening genomen. Daarnaast was ik betrokken bij het pelgrimsinspiratieboek. Ook ben ik één van de vaste begeleidsters bij de minipelgrimages en de incidentele stiltewandelingen.
Ik vind het belangrijk om mensen iets te laten proeven van pelgrimeren. Om mensen een kans te geven om anderen, de omgeving, en misschien zelfs wel iets van God te ontmoeten tijdens de stilte en de gesprekken. Ik hoop dan ook dat mensen de kerken, kapellen en andere bijzondere plaatsen op de route ervaren als ruimtes voor bezinning.
Voor mij is pelgrimeren een vorm van bidden: met de aarde onder mijn voeten mij verbinden met het Onnoembare dat overal om mij heen zingt, terwijl ik stap voor stap onderweg ben.
Ik hoop dat Wegen met Zegen dat gevoel een beetje kan overbrengen op zowel de individuele pelgrim, als op mensen die zich in groepsverband op Wegen met Zegen begeven.
Just Bennis
Routebeheer
Verbinden, beheren en delen
Mijn naam is Just Bennis. Bij Wegen met Zegen ben ik vooral bezig met de route zelf: het plannen, organiseren en onderhouden ervan, en daarover informeren. Mijn doelstelling is altijd geweest om dit prachtige initiatief te laten slagen.
Medio 2020 werd gezocht naar iemand die de definitieve route zou willen opzetten en beheren. Ik had daar al de nodige ervaring mee en werd dan ook met open armen ontvangen. Mensen uit de kerkgemeenschappen hadden toen al stukjes route aangeleverd. Mijn taak werd het om die stukjes zodanig aan elkaar te verbinden dat er een route van ongeveer 155 kilometer, bestaande uit elf etappes, zou ontstaan.
Alle etappes werden beschreven voor het wandelboekje en voorzien van gps-files. De taak om contact leggen met een geschikte uitgever kwam erbij. Vervolgens ook het verzoek om alle benodigde vergunningen voor het plaatsen van de bewegwijzering te verkrijgen, en om de route-stickers en -schildjes te laten maken en te plaatsen.
Mede dankzij een groot aantal vrijwilligers, dat zich aanmeldde om een van de elf etappes te willen beheren, is het gelukt om de hele route te bewegwijzeren en nu jaarlijks te controleren. Alle pelgrims kunnen daardoor probleemloos de hele route wandelen of de route, in aangepaste vorm, fietsen.
Ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen sinds mei 2022 plezier beleven aan het pelgrimeren door de Over-Betuwe. Daar waar, naast een mooie natuurlijke omgeving, ook alle kerken en kapellen aan bod komen.
René Wilderom
penningmeester
Een Betuwse route met Santiago-beleving
Je inleven in wat pelgrims raakt en mensen tot pelgrims maakt; dat stond en staat voor mij, René Wilderom, centraal bij Wegen met Zegen. Uitgaan van die beleving is wat er echt toe doet, naast de routes maken, de organisatie runnen en, wat mijn taak vooral is: de financiële middelen voor elkaar krijgen en bewaken. Hoe zit dat dan met die beleving van pelgrims? De weg is het doel, wordt vaak gezegd, juist tijdens de Camino naar Santiago de Compostella. Want dat grote voorbeeld staat in je gedachten gegrift als je zelf die lange route al eens hebt afgelegd. Wat voegt Wegen met Zegen toe? Zijn er al niet genoeg pelgrimsroutes?
Jazeker, maar ook die omgeving dichter-bij-huis, voor mij zelfs letterlijk, kun je anders ervaren. Kijken, luisteren, voelen, doe je vooral vanuit je eigen ‘comfortzone’, je eigen ‘bubble’ zogezegd. Wat fijn als je wordt uitgenodigd om anders naar jezelf en die omgeving te kijken en een, wat ik noem, pelgrimservaring op te doen door uít je eigen bubble te komen. Wegen met Zegen wil je die beleving geven met zijn vertrekceremonie, de minder bekende wegen, paden en plaatsen, verdiepende teksten, gesprekken en de ontvangstceremonie. Bij Wegen met Zegen heb ik samen met het team iets nieuws mogen opzetten dat de kijk op je bekende wereld verbreedt. Een ervaring die je niet zomaar vergeet.
Theo Brock
vertrekceremonie
Een steentje meenemen, en achterlaten
Theo Brock is mijn naam. Ik verzorg, doorgaans samen met Jeanine van Weert (cantor) of Tineke Burghouts (fluitist), de vertrek- en aankomstceremonies vanuit de pelgrimskapel in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. De bedoeling is om de pelgrim een bezinningsmoment te bieden rondom de vraag waarom de tocht ondernomen wordt of, bij terugkomst, te ervaren hoe het geweest is. Mensen kunnen een emotionele gebeurtenis te verwerken hebben, op stap gaan met vrienden, rust zoeken of inspiratie willen opdoen in de natuur en het oude cultuurlandschap van de Betuwe. We staan daarbij stil met muziek van klankschalen of ’native American flute’, een meditatie en een ritueel, zoals bij vertrek het uitzoeken van een steentje, en we sluiten af met de reiszegen en het pelgrimslied.
Het begeleiden van de ceremonies doe ik vanuit mijn verbondenheid als vrijwilliger van de Paduakerk, waar ik o.a. actief ben als voorganger, lid van het Gregoriaans koor en medebeheerder van de pelgrimskapel. De vertrekceremonie heb ik samen met Andries Govaart ontworpen, theoloog en schrijver van rituele en liturgische teksten. Het doet me een groot genoegen om te merken dat de deelnemers de ceremonies op prijs stellen. Het wandelen door het Betuws landschap met zijn natuur en oud boerenland ligt mij na aan het hart: van huis uit ben ik boerenzoon en ik was werkzaam als bioloog in Wageningen.
De steentjes voor de vertrekceremonie verzamel ik aan de oever van de Waal en voorzie ik van het Wegen met Zegenlogo. De pelgrims nemen er een mee en volgens oud pelgrimsgebruik kunnen ze het onderweg achterlaten, daarmee ook iets van henzelf loslatend. Een mooi ritueel.
Margreet Sanders
projectleiding
Een pelgrimsroute die verbindt
Kernwoord voor mij is verbinden. Dat doen we door de route te lopen. Dan doen we doordat mensen overnachten bij mensen aan de route. Dat doen we door met kleine groepen over de route te lopen en met elkaar in contact te komen.
Ik ben Margreet Sanders, de katholieke pastor van parochie Maria Magdalena. De route gaat door heel de parochie en verbindt alle katholieke en protestantse kerken met elkaar. Ik word erg blij als ik door de parochie fiets en mensen met ons boekje zie lopen. En ik word blij van ontmoetingen bij de vertrekceremonies, van het onderweg zijn met groepen pelgrims en als we samen in het klooster spreken en bidden.
Ik hoop dat je als pelgrim lopend van dorp naar dorp, net als op de camino, geniet van het landschap en van de plaatsen waar je langs komt, je laat raken door de heilige plekken, als het mogelijk is een kaarsje aansteekt en stilstaat bij wat er allemaal in deze kerken en kapellen beleefd is.
De droom van een pelgrimsroute dicht bij huis deelde ik met dominee Wilma en parochiaan Corné. We hebben die gezamenlijke droom kunnen verwezenlijken met veel enthousiaste mensen uit onze omgeving. Ook dat is verbinden en daar sta ik voor!
André Mekenkamp
jongerenpelgrimage
Pelgrimeren met jongeren: hoe dan?
Als alpien instructeur ben ik veel bezig geweest met het opleiden van jongeren in de bergen, en als scoutingleider heb ik met de jeugd en jongeren veel tochten gemaakt. Tegenwoordig pelgrimeer ik zelf steeds meer en weet ik mijn passie voor het rondtrekken en pelgrimeren meer en meer over te dragen op de jongeren. Dat ervaar ik ook bij de schoolpelgrimages van Wegen met Zegen, waar ik heel graag aan meedoe.
Het werken met pubers is natuurlijk altijd weer een uitdaging, zoals ik dat thuis ook merk. Het leuke is om jongeren elke keer weer op hun eigen niveau een beleving te bieden waar ze blij van worden, trots op kunnen zijn, en waar ze een mooie herinnering aan over houden. De ene jongere is heel gezeglijk, begrijpt zaken heel snel en heeft meer uitdaging of diepgang nodig. De andere is al blij gezien en gehoord te worden, er zonder kleerscheuren vanaf te zijn gekomen en kan en mag daar zeker trots op zijn.
Hoe dan ook, bij de pelgrimages die ik meemaak worden de jongeren altijd uitgenodigd om aan de hand van gesprekskaartjes na te denken over hun eigen leven, in relatie tot elkaar en de wereld om hen heen. En soms gaat het zelfs wat verder: in relatie met het hogere; met God. Hoe de jongeren daar ook over spreken. Dat heeft het aloude pelgrimeren ook aan jongeren te bieden.
Joop Koopman
gastadres en pr
Bewoner van De Doornikhof, schrijver voor de Lentse lucht
Dit is Joop Koopman (80). Hij is hobbyboer, imker, natuurgids, musicus en redacteur van het Lentse dorpsmagazine Lentse Lucht. Hij woont aan de Waaldijk in Bemmel en runt samen met zijn vrouw gastenverblijf Doornikshof. In de loop van de tijd heeft hij van zijn erf een waar paradijs gemaakt waar mens en dier zich thuis voelen. Ooievaar en steenuil broeden onder andere in zijn boomgaard. Voor Wegen met Zegen is hij een gastadres en hij zal maandelijks een bewoner langs de route interviewen.
Bestuur Stichting San Damiano
Het bestuur van de Pelgrimsroute ligt bij Stichting San Damiano. Deze stichting staat voor:
- het bijdragen aan het geestelijk welzijn en de ontplooiing van mensen op hun levensweg;
- het bieden van plaatsen in de samenleving voor stilte en bezinning;
- het op een eigentijdse wijze levend houden van spirituele en christelijke ideeën- en cultuurhistorie;
- het bevorderen van een cultuur van pelgrimage;
- het bijdragen aan behoud van religieus erfgoed en vastgoed met behoud van een functie die is gericht op religieuze en geestelijke waarden.
Ignace Vermaes
voorzitter
René Wilderom
penningmeester
Margreet Sanders
lid
Corné van Iersel
lid
Rob van Woerkom
lid
Ton Janssen
lid