Stadswandeling Nijmegen
Dat Nijmegen, net als Rome, gebouwd is op zeven heuvels, merkt u tijdens deze wandeling. Niet alle oorspronkelijke heuvels zijn meer als zodanig te herkennen – in de loop der eeuwen is er heel wat geslecht en geëgaliseerd – maar u zult regelmatig moeten stijgen, of dalen. Het laagste punt van de route is de Waal. Vanaf de Waal kunt u zien hoe de stad oprijst; een on-Nederlands gezicht.
Struinen door de oudste stad van Nederland
Deze wandeling voert u gedeeltelijk door de eerste stadsuitleg van Nijmegen buiten de middeleeuwse stad. Vanuit de negentiende-eeuwse stad lopen wij het middeleeuwse Nijmegen binnen, een stad die haar wortels al heeft in de Romeinse tijd. Nijmegen wordt dan ook niet voor niets de oudste stad van Nederland genoemd. Van die middeleeuwse stad is niet overal meer wat over. Het grote Amerikaanse bombardement van 22 februari 1944 legde in 22 seconden tijd een groot deel van de binnenstad in puin. In de straten in de binnenstad ziet u overal metalen plaatjes met een vlammetje; de brandgrens tijdens deze rampdag. Het bombardement kostte tenminste aan 776 slachtoffers het leven.
De sanering die vanaf de Tweede Wereldoorlog werd ingezet, veranderde het aanzien verder. De benedenstad, het deel van de stad tussen binnenstad en Waal, was verpauperd. Het was van oudsher de wijk waar de arbeiders woonden. Velen vonden werk als kaaisjouwer. Zij droegen de scheepsladingen vanaf de Waal de bovenstad in. Het was slecht betaald en zwaar werk. Besloten werd om de benedenstad rigoureus aan te pakken, maar wel rekening te houden met het middeleeuwse stratenpatroon en de bouwvolumes die in de loop der eeuwen waren ontstaan. Nijmegen heeft verschillende benamingen gehad: van Rome aan de Waal werd het Havanna aan de Waal. Tijdens deze wandeling komt u zowel het religieuze als het linkse karakter van de stad tegen.