Schoolpelgrimages

Leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Lingewaard en Overbetuwe kunnen ook worden meegenomen op een pelgrimage van maximaal een schooldag.

Voor dat de leerlingen daadwerkelijk op pelgrimage gaan, krijgen ze van te voren les over pelgrimeren. Zo horen ze wat pelgrimeren nu eigenlijk is, en waarom mensen pelgrimeren – en dat altijd al gedaan hebben. Tijdens de les krijgen de leerlingen een steen en een jakobsschelp, die ze zelf mogen versieren. Op de steen kunnen ze schrijven waar ze tijdens de pelgrimage aan willen denken.

Op de pelgrims dag zelf gaan de leerlingen in groepjes op pad. Elk groepje heeft een begeleider. Voor elke leerling is er een pelgrimspas, waarin stempels worden verzameld.

Onderweg is het gesprek belangrijk. De leerlingen kunnen praten over allerlei onderwerpen, zoals de overstap naar een nieuwe school. In de kerk of kapel wordt iets verteld over de plek, bijvoorbeeld over de betekenis, of de geschiedenis. Ook kunnen de leerlingen met een ritueeltje de steentjes in een van de kerken achter laten. Soms kunnen ze er ook een kaarsje opsteken.

Op deze manier maken de leerlingen kennis met het oude religieus gewortelde ritueel van het pelgrimeren. Ze ervaren hier iets van op een voor hen belangrijk moment in hun leven.

Heeft jouw school belangstelling en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.