Etappe 10: Gendt – Ressen

Afstand: 17,4 km
Startpunt: Sint Martinuskerk, Nijmeegsestraat 2a, 6691 CN Gendt

Een route die langs dijken leidt en u door een gebied voert wat Middeleeuwse roots heeft. Verder is dit het land van steenfabrieken.

O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen

Bijzondere plekken

Providentia

Dit is sinds 2015 het culturele centrum van Gendt. De rooms-katholieke vereniging Providentia werd in 1895 opgericht om de bevolking door opvoeding en ontwikkeling ‘van de fles te houden’. Bijna de hele bevolking, mannen, vrouwen en kinderen, werkten in die tijd in de baksteenindustrie als dagloner. Een vorm van slavernij, die ertoe leidde dat veel mensen troost zochten in alcohol. In het toenmalige gebouw werden theater, muziek en allerlei sociale bijeenkomsten georganiseerd om de bevolking zich te laten vermaken ‘zonder dat de ziel schade lijdt’, aldus de toenmalige pastoor Th. Huijgens. Het huidige gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, is sinds die tijd het vierde gebouw waarin nog steeds culturele en sociale activiteiten plaatsvinden.

Toegangspoort kasteel Hagevoort

Het kasteel was een van de vijf kastelen en adellijke huizen van Gendt. Toen het kasteel in de 19e eeuw werd vervangen door een huis, is dit hek geplaatst. Links torent boven de begroeiing de schoorsteen uit van de voormalige bovenste steenfabriek. Verderop in de uiterwaard ligt nog de onderste steenfabriek. In de jaren ’70 werd de fabriek ontmanteld maar liet men de karakteristieke schoorsteenpijp staan.

O.L.V. van Zeven Smarten kerk

In 1585 werd de oude middeleeuwse parochiekerk van Haalderen gesloopt. Waarschijnlijk vanwege beschadigingen door de dijkdoorbraken in combinatie met de ontwikkelingen rond de Reformatie. Pas in 1933 werd een nieuwe kerk gebouwd en konden de rooms-katholieke inwoners van Haalderen weer in hun eigen dorp naar de kerk. De kerk doet denken aan de middeleeuwse kerken in Groningen en Friesland. Dit is te danken aan de uit Friesland afkomstige toenmalige pastoor. De handgemaakte bakstenen, geïnspireerd op de middeleeuwse kloostermoppen, werden door de steenfabriekarbeiders in hun vrije tijd gemaakt. De kerk maakt tegenwoordig deel uit van de Maria-Magdalenaparochie en er zijn regelmatig vieringen.