Etappe 11: Ressen – Nijmegen

Afstand: 14,3km
Startpunt: Hervormde kerk, Kerkenhofstraat 3, 6684 DJ Ressen

Deze etappe voert u terug naar Nijmegen, langs een landschap dat sinds de Bataven bewoond wordt. Het heeft veel oude invloeden, waaronder veel typische Betuwse invloeden als boomgaarden.

Terug in Nijmegen

Om te luisteren bij deze etappe

Wegen met Zegen podcast #1: Doornik Natuurakkers met Louis Dolmans

Bijzondere plekken

Huis van Doornik

Doornik was in de Middeleeuwen een heerlijkheid, een zelfstandig rechtsgebied, waar de Heren van Doornik het voor het zeggen hadden. Het Huis Doornik wordt al in de veertiende eeuw genoemd. In de strenge winter van 1799 vernielde het kruiende ijs de Waaldijk en werd Doornik inclusief het kasteel weggevaagd. Het huidige complex is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Tegenwoordig is hier een Zencentrum en een zalmrokerij te vinden en een kleinschalig kampeerterrein.

Fort Boven-Lent

Aan de dijk ligt hier Fort Boven-Lent, ook wel Fort Sprokkelenburg genoemd, gebouwd in 1862. Het maakt deel uit van de in de negentiende eeuw gemoderniseerde vestingwerken van Nijmegen. Het fort is lange tijd door defensie als opslagplaats voor onder andere munitie gebruikt. Sinds de jaren ’80 wordt het fort geëxploiteerd door een wijnimporteur en is het een evenementenlocatie.

Sint-Nicolaaskapel

De Sint-Nicolaaskapel werd eind tiende eeuw gebouwd in opdracht van keizer Otto III, ter ere van zijn moeder keizerin Theophanu. Zij woonde op het Valkhof en had uit haar thuisland, het huidige Turkije, de verering voor de H. Nicolaas van Myra (onze Sinterklaas) meegenomen. In de kapel zijn schilderingen uit de zestiende eeuw te zien. Als u vanaf de kapel naar het noordwesten naar beneden kijkt, dan ziet u een levensgrote muurschildering waarop keizerin Theophanu is afgebeeld omringd door episodes uit haar leven. Zij werd rond 960 geboren in Constantinopel, het huidige Istanboel en overleed al rond haar dertigste op het Valkhof en werd begraven in Keulen.