Etappe 9: Doornenburg – Gendt

Afstand: 12,1 km
Startpunt: Sint Martinuskerk, Pannerdenseweg 50, 6686 BH Doornenburg

U betreedt een waterrijk gebied. Een gebied dat zowel profijt als last van het water kende en waar door de eeuwen heen zoveel mogelijk werd geprobeerd om het water in goede banen te leiden.

Wandelaars bij Fort Pannerden

Bijzondere plekken

Fort Pannerden

Het Pannerdens Kanaal is tussen 1701 en 1709 met de hand gegraven. Het kanaal zorgde voor voldoende water voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en maakte de vaartijd tussen Arnhem en Nijmegen een stuk korter. Ter verdediging van deze strategische plaats werd toen al een schans aangelegd, later werd hier Fort Pannerden gebouwd. Vanaf hier kon het kanaal en een flink gebied tot aan Duitsland worden verdedigd. Het fort werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog omsingeld en de Nederlandse troepen gaven zich over. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en maakt deel uit van het werelderfgoed Nederlandse Waterverdedigingslinie. Het buurtschap hier, dichtbij het veer naar Pannerden, heet Sterreschans en ligt op de plaats van deze 18e-eeuwse schans.

De wallen van Fort Pannerden zijn ontstaan doordat het fort is afgedekt met dikke lagen grond ter verdediging tegen beschietingen met zwaar geschut. Tussen 2008 en 2016 is het fort gerestaureerd en sindsdien ingericht als museum rond de militaire geschiedenis van het fort.

Kasteel Poelwijk

Gendt is na Huissen, de tweede stad in de Overbetuwe, het is zelfs een Hanzestad. Tot 1554 betaalde de stad contributie aan dit internationale handelsverbond. Gendt werd al in de achtste eeuw genoemd als Gannita en kreeg in 1233 stadsrechten. Er stonden maar liefst twee kastelen, die helaas allebei zo goed als verdwenen zijn. Alleen van kasteel Poelwijk is er nog een toren. In Gendt was ooit de allereerste in Nederland bekende bibliotheek, die van Gerward (ca. 790-ca. 850), die 23 manuscripten bevatte.