Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Symposium door Camino Academie

19 april , 10:30 15:30

Thiemeloods

Leemptstraat 34
Nijmegen, 6512 EN
+ Google Maps
€25 inclusief lunch

In april 2024 organiseert de Camino Academie een symposium met als titel:

“Vandaag ben ik gaan lopen…”Over wandelen en rennen, pelgrimeren en marcheren

In 2020 en 2021 heeft de Camino Academie aandacht besteed aan de vele nieuwe pelgrimspaden die in heel Europa bijna letterlijk uit de grond schieten. En die pelgrimspaden zijn vooral wandelpaden. Ook het hardlopen kent een steeds grotere populariteit. Nu steeds meer mensen het lopen hebben ontdekt als hun favoriete vrijetijdsbesteding, dringt de vraag zich op: waarom lopen we toch zo graag? Waarom noemen vooral de wandelaars hun tochten zo graag een pelgrimage? Waarom beschrijven hardlopers hun ervaringen in religieuze termen? Wat doet dat lopen eigenlijk met ons?

Om die vragen te beantwoorden hebben we vijf sprekers uitgenodigd, zowel onderzoekers als ervaringsdeskundigen, die vanuit verschillende perspectieven hun licht zullen laten schijnen over de verschillende effecten die het (langdurig) lopen heeft op de mens.

Aldo Houterman: Wij zijn ons lichaam

Ons lichaam is belangrijker dan ooit, we hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en wereld om hem heen niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid. 

Aldo Houterman (1981) studeerde Filosofie en Kunstmatige Intelligentie. Daarna deed hij onderzoek naar de betekenis van het lichaam in de geneeskunde en de sport. Hij doceert Medische Ethiek en Filosofie aan het Amsterdam UMC en doet onderzoek naar Sportfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dr. Marieke van Heuvelen: Laat je brein niet indutten, beweeg!

In deze presentatie wordt ingegaan op effecten van bewegen op het denkvermogen en het geheugen van oudere mensen. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan het effect van wandelen, al dan niet gecombineerd met spierversterkende oefeningen. Ook worden onderliggende breinmechanismen besproken, die de effecten van bewegen op het denkvermogen en het geheugen kunnen verklaren. Naast studies bij gezonde ouderen, worden ook studies bij mensen met een dementie gepresenteerd.

Marieke van Heuvelen is universitair docent aan de afdeling Bewegingswetenschappen, RUG/UMCG.

Drs. Jule Zuiderbaan: Bewegen op muziek

Jule Zuiderbaan is klinisch neuropsycholoog en promovendus bij o.a. Erik Scherder aan de Vrije Universiteit. Zij doet onderzoek naar lopen op muziek bij personen met aangeboren hersenletsel en gezonde personen. Zij gaat iets vertellen over de effecten van muziek op het lopen van gezonde personen.

Eric Brinckmann: Wandelen en de ontdekking van de wereld

Hoelang wandelen we al? Een vreemde vraag misschien, maar het eerste wandelpad is pas in 1837 uitgezet. Wandelen is iets anders dan functioneel lopen van A naar B. Wandelen zoals we dat nu kennen ontstaat in de 18e eeuw en zou je kunnen zien als een uitvinding van de Verlichting. Wandelen en wetenschap: de wereld is al wandelend ontdekt. 

Landschapsfilosoof Eric Brinckmann, beheerder van landgoed het Lankheet in Overijssel, neemt u mee in de geschiedenis van het wandelen. Maar hij gaat ook met u op reis met boeren uit de middeleeuwen, die al struinend hun landschap vormgaven in een wereld van ‘gebeurtenissen’. Die boerenpraktijk heeft iets weg van een taoïstische manier om naar de ruimte om ons heen te kijken. We kunnen daarvan leren en dat maakt het wandelen tot een andere beleving dan we gewend zijn.

Hans Koeleman: De perfecte storm: De stilte, de nacht en de hardloper

Wat gebeurt er als een groep hardlopers in zeer langzaam tempo, ’s nachts, zonder enig kunstlicht, vier uur lang gaan rennen in de desolaatheid van duin, bos, en strand? ‘Niets’, want zij zien weinig en komen niets tegen. ‘Buiten’ is er weinig of niets. Maar er gebeurt toch ook weer ‘heel veel’ want op zo’n run komen er op een gegeven moment ‘binnenin’ processen op gang die tezamen de loper een magische kracht geven. 

Hans Koeleman is een langeafstand hardloper en nam in 1984 en 1988 deel aan de Olympische Spelen. Hij schreef het boek Het blauwe uur over de mystiek van het hardlopen en is nu de hoofdredacteur van het looptijdschrift Mystical Miles.

www.caminoacademie.nl

Aanmelden: https://santiago.nl/ca