Waar begon de kerkendag van 13 mei 2023? We gaan daarvoor eerst terug naar 26 april 2023, want toen was ik in de gemeente Lent. Deze morgen had ik een afspraak in Kleef (Kleve) gehad en was even bij Lent gestopt. Ik zou namelijk nog een vergadering via Teams bijwonen. Dat gaat stilstaand net wat gemakkelijker dan rijdend. In Lent staan vrij dicht bij elkaar twee kerken, namelijk de H. Maria Geboortekerk (RK) en de St. Maartenskerk (PKN). De eerst genoemde is via de kapel goed te zien en bij de protestantse kerk had ik geluk, want vanwege de openingsuren van het kerkelijk bureau had ik de mogelijkheid om in de kerk te kijken.

Wat heeft dit nu met 13 mei te maken?

Nou in de laatstgenoemde kerk kreeg ik een folder mee. De folder van de “Open Kerkendag” op 13 mei vanwege “Wegen met Zegen” dat een jaar bestaat.

Dan op naar 13 mei 2023. Een prachtig zonnige dag is een prima dag om een pelgrimstocht langs kerken te gaan maken. Aangezien wij uit Sliedrecht komen gingen we dat met de auto doen. Elektrische auto, dat dan weer wel.

We begonnen de dag in de Antonius van Paduakerk (RK) in Nijmegen. Hier was de vertrekceremonie in de kapel van Wegen met Zegen. De jongste van de twee kinderen, die met mij waren meegegaan, mocht de kaars aansteken. Nou dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Een gedeelte van de lezing ging over de ramen in het koor van de kerk. Om daar te komen moesten we achter het koor langs lopen. Daar kom je niet zo snel in een kerk. De route langs de ramen was gelijk aan de levensroute. Het stond vol met spullen waar je omheen moest lopen. Zo is het ook met pelgrimeren. Vandaar ging ieder zijns/haars weegs.

Wij reden naar Driel waar we H. Maria Geboortekerk (RK) keken naar de kerk en de informatie over de “Polen van Driel”. Deze kerk is trouwens heel vaak open vanwege deze tentoonstelling en waar mensen zelfs met een touringcar vol naar toe komen. Op het tijdstip dat wij er waren, was het rustiger waardoor we alles goed konden bekijken.
In Driel bezochten we ook de Protestantse kerk (PKN) waar we met life muziek werden verwelkomt. Echt een blikvanger was de preekstoel die een hele reis door België en Nederland heeft gemaakt. Daarnaast bekeken we de tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk.

Vanuit Driel vertrokken we naar Heteren. In Heteren zijn er maar liefst 3 locaties die meedoen aan deze dag.
De Hervormde Gemeente van Heteren (PKN) langs de rivier was de eerste kerk. Na een mooie rondleiding liepen we ook nog even naar de losstaande toren bij de rivier. Ook daar mocht je in kijken.
Daarna bezochten we de kerk met een heel ranke torenspits. De O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kerk (RK) waar het gezellig druk was. Natuurlijk zijn we ook nog even naar de kapel geweest achter de kerk.
De derde locatie was een schuur. Met nadruk op was, want de schuur is omgebouwd tot kerk waarin de mooie balken bewaard zijn gebleven. De gemeente heeft een heel toepasselijke naam, namelijk Vloedschuurgemeente (PKN). Het was leuk om de foto’s van de verbouwing te bekijken.

In Randwijk bezochten we de Hervormde gemeente (PKN). Nadat we hartelijk welkom geheten waren bekeken we de kerk, de schilderijen en luisterden naar het orgelspel.

Op naar Indoornik, waar de kerk is ingeruild voor een kleinere kerk en een kapel. De Mariakapel (RK) op de begraafplaats heeft een mooi raam en er waren mooie bloemstukken. Ook was het nog mogelijk de kerkzaal en de oude kerk (Johannes de Doper) te bezoeken. En als je goed zoekt dan zie je het raam uit de kapel terug in de kerk. Laten we hopen dat er een mooie passende bestemming voor deze kerk gevonden kan worden.

Op naar Hemmen waar de Hervormde Gemeente (PKN) van Hemmen te vinden is. Wat een kerk met een geschiedenis en mooie gebrandschilderde ramen op een schitterende locatie. Je denkt gelijk dat je op vakantie bent.

In Zetten zijn drie locaties open. De eerste kerk die we bezoeken is de Vluchtheuvelkerk van de Protestantse vluchtheuvelgemeente (PKN). Je kan geen mooiere plek voor een kerk bedenken. Je loopt omhoog in een bos naar een witte gebouw. De heuvel waar deze kerk op staat is door mensenhanden gemaakt en had als doel mensen te beschermen als er een overstroming was. Door de mooie ramen in de kerk zie je de bomen. Een fijne plek.
De tweede kerk die we bezoeken is de Dorpskerk waar de Hervormde gemeente (PKN) van Zetten-Andelst haar diensten houdt. Bijzonder hier is dat de avondmaalstafel is gedekt. Komende zondag wordt hier het Heilig Avondmaal gevierd. Bij het Heilig Avondmaal wordt met brood en wijn gedacht aan het offer van Christus. Net als dat brood van gemalen graan en wijn van geperste druiven wordt gemaakt, werd Christus voor ons aan het kruis geofferd. Maar daar bleef het gelukkig niet bij. Christus overwon de dood en zo mogen ook wij geloven dat wij bij de dood doorgaan om met Christus eeuwig te mogen pelgrimeren. Voor de kinderen was de heel oude bijbel erg interessant. De platen in de bijbel zijn ooit ingekleurd en vertellen zo heel mooi de Bijbelverhalen.
Bij de derde kerk, De Rank (PKN) genaamd, werden we door de dominee welkom geheten. Ook deze kerk bevat weer een mooi raam, kruis en Menora. Maar deze keer een foto van het orgel.

In Andelst bezoeken we de oudste kerk van het gebied waar de Hersteld Hervormde Gemeente te Andelst-Zetten en omstreken (HHK) haar diensten houdt. De kerk was oorspronkelijk aan Sint Vitus gewijd. Een groot deel van de kerk komt uit de 10e of 11e eeuw. In de kerk is het rustig en ook om de kerk heen is het rustig kijken, maar in het verenigingsgebouw De Poort is het erg druk. Hier is een markt gaande met onder andere puddingbroodjes.

In Herveld bezoeken we twee kerken. Allereerst de St. Willibrorduskerk (RK) waar we even moesten zoeken. De kerk is namelijk niet meer in gebruik, maar van de naastgelegen consistorie is een mooie kerkzaal gemaakt waar we hartelijk welkom werden geheten. Jammer genoeg lukte het ons niet om de oorspronkelijke kerk binnen te komen waarin zich een schitterend gebrandschilderde raam bevindt. Dus als iemand de sleutel heeft?
De andere kerk in Herveld is de Protestantse gemeente van Herveld en Slijk-Ewijk (PKN). Daar valt allereerst de mooie toren op met verschillende bouwlagen. Binnen was de organist net even eten, maar gelukkig is de kerk heel mooi om te zien met onder andere oude schilderingen (Fresco’s).

In Valburg zijn ook twee kerken open. We bezoeken eerst de hervormde kerk (PKN) waar de dominee ons welkom heet, maar daarna moet hij door. We komen hem nog een keer tegen. De oude kerk, met een orgel op een zeer bijzondere plek, bevat veel fresco’s en tekenen van eeuwen gebruik. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Christoffel, maar nu is er de Hervormde gemeente Valburg – Homoet te vinden.
Wat nieuwer is de H. Jacobus de Meerderekerk (RK) die op loopafstand van de andere kerk staat. Wat geweldig dat al deze kerken open zijn. Wat zou het geweldig zijn als dit altijd mogelijk was. In de sacristie plakken we een pleister. Ook als je met de auto pelgrimeert kan je lichtelijk gewond raken kwam m’n oudste zoon achter. Wat fijn dat de EHBO kist van de kerk een mooie pleister had. Hartelijk dank.

De tweede kerk van de Hervormde gemeente Valburg – Homoet (PKN) is te vinden in Homoet. Wat een schitterende rustige locatie is dit. Normaal dan, want nu is er een goede doelenmarkt rond de kerk gesitueerd. Terwijl wij er waren, was er net een hoofdrol voor de dominee (die we al eerder tegenkwamen) die een deel van de verkoop mag doen. Wij bezoeken het kerkje en kopen wat autootjes op de markt voor de beide jongens. Deze kerk is trouwens ook een Vluchtheuvelkerk en staat daarom mooi hoog in het landschap.

Dan is het tijd voor een wat grotere plaats, namelijk Elst. Hier zijn drie locaties open.
We beginnen in de St. Werenfridus (RK) waar deze morgen een mooie kapel is geopend die ook open is als je de route van Wegen van Zegen loopt. Nu is de hele kerk open waarin een tentoonstelling is voor kleding die in de kerk gebruikt wordt. Buiten de kerk is het ook bijzonder. Het is net of je in de tijd van Werenfridus stapt (7e/8e eeuw). Heel leuk voor de kinderen, maar ook als volwassene om te kijken hoe toen gereedschappen gebruikt werden.
De toren van de Grote of St. Maartenskerk (PKN) van Elst zie je al van ver. Ook al is de kerk flink beschadigd geweest in de laatste oorlog, de toren is blijven staan. We bekijken de kerk en de informatie over wat er onder de kerk te vinden is, maar besluiten niet onder de grond te gaan. Daar bevinden zich namelijk resten van oudere kerken en zelfs Romeinse tempels. Een leuke reden om nog eens terug te gaan.
We gaan wel naar de naastgelegen locatie “In de Ruimte” wat hoort bij de grote kerk. Hier bezoeken we de mooie tuin. Ook tellen we de vissen in de vijver. Daar hoef je niet voor tot 10 te kunnen tellen.

De route wordt nu wat rommeliger door de snelwegen die in dit gebied lopen, maar toch lukt het ons om Ressen te bereiken. Een oud en lief kerkje (Protestantse kerk en Pioniersplek Pleisterplaats Ressen, PKN) op wederom een prachtige plek in het Overbetuwse landschap. Ook hier gaan we terug tot de tijd waarin de kerken in Romaanse stijl werden gebouwd (12e eeuw). Vanuit deze kerk worden vaak wandelingen georganiseerd, waarover je op de site van “Wegen met Zegen” veel meer kunt lezen.

Na Ressen is Oosterhout aan de beurt. Hier zijn twee locaties te bezoeken.
We beginnen met de Protestantse kerk (PKN) waar het grasveld voor de kerk door de beide jongens gebruikt wordt als rol veld. Leuk om van boven naar beneden de rollen. In de kerk luisteren we naar een mooi fluitconcert en bekijken we het mooie interieur.
Vervolgens bezoeken we de St. Leonarduskerk (RK) met een enorme expressionistische toren. Gelukkig waren we nog op tijd, want de vlaggen van de Wegen met Zegen werden net opgeruimd, maar de kerk was nog mooi open. Net als in de ochtend in Nijmegen liepen we achter het koor langs. Al vele kerken bezocht, maar dat hadden ik nog niet veel gedaan.

De laatste locatie van Wegen met Zegen is de voormalige Hervormde Kerk van Slijk-Ewijk. Iets moelijker te bereiken dan normaal vanwege werkzaamheden aan de dijk, maar niet minder mooi.
Hier is nu de galerie 1400 in gevestigd. We worden hartelijk ontvangen en de jongens gaan heerlijk buiten in de tuin schommelen. De kenmerken van de originele kerk zijn nog heel mooi te zien en de kerk is (toch) elk weekend open.

Hier eindigt onze route langs de vele kerken die om 13 mei open waren van Wegen van Zegen. Toch gingen we nog even door. We reden terug naar Nijmegen en bezochten daar onder andere de St Jacobskapel aan de Glashuis. Voor pelgrims een welbekende plek.

We willen alle locaties hartelijk bedanken dat ze open waren. We hebben een heerlijke dag gehad. We kregen lekkers of er werd lekkers aangeboden. We voelden ons heel welkom en naar onze mening is het prima als dit nog een keer zo wordt georganiseerd. Meer kerken natuurlijk welkom.

En ik kan het iedereen aanraden. Om te pelgrimeren, maar ook om een kerk in je omgeving te zoeken waar je je thuis voelt. Dit om ons doel te bereiken, namelijk Thuis te komen bij God.

Als laatste wil ik iedereen uitnodigen die een kerkendag/route organiseert mij een seintje te geven. We komen graag langs (Vakantiepott@hotmail.com).

Ronald Pot