Onze pelgrimstocht is genomineerd om Wandelroute van het Jaar te worden. De winnaar zal bekendgemaakt worden op zaterdag 18 februari tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Meer over de verkiezing en de andere genomineerden is hier te lezen.

Over Wandelroute van het Jaar

De Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, met als doel om overheden te stimuleren om kwalitatief goede wandelpaden aan te leggen. In België, Nederland en Luxemburg is wandelen immers al jaren een van de populairste sporten. Afgezien van een paar goede schoenen heb je er niet veel voor nodig en je kan het bijna overal doen. Voor de optimale wandelbeleving, zijn echter wel goede wandelroutes nodig. Vandaar dat de beurs jaarlijks deze prijs uitreikt aan trajecten die ofwel nieuw zijn aangelegd, of recent ingrijpend zijn vernieuwd. Zo hebben overheden een extra prikkel om hun wandelinfrastructuur goed te blijven onderhouden.

Beoordeling

Op de longlist staan in totaal 15 wandelroutes, waarvan één zich uiteindelijk komend jaar de ‘beste wandelroute van de Benelux’ mag noemen. Om de winnaar uit te kiezen, gaat een deskundige jury alle trajecten uitgebreid beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar onder meer naar ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en de kwaliteit van de informatie op websites of in gidsen. Op basis hiervan selecteren de juryleden een shortlist met de voornaamste kandidaten. Vervolgens gaan ze de routes op de shortlist zelf nalopen. Dit betekent in de praktijd dat de jury honderden testkilometers te voet aflegt.