De mooiste plekjes en routes

Al wandelend door Hemmen vertelt Just Bennis uit Randwijk wat er allemaal bij het uitzetten van een wandelroute komt kijken. Druk wijzend vertelt hij waar je als routemaker op moet letten.

“Maar: “Een ding moet je begrijpen, de meeste deelroutes van het pelgrimspad waren voor een groot deel al uitgezet door enthousiaste vrijwilligers. Ik ben ze gaan koppelen als route en gaan nalopen.” Toch heeft hij daar zijn eigen draai aan gegeven. ,,Tijdens dat nalopen ga je toch opletten of het écht het mooiste stukje van de route is op dat stuk. Of dat er bijvoorbeeld nog een ander wandelpad in de buurt is wat net iets interessanter is.”

Hardlopen

Just kwam door de protestantse kerk in Hemmen bij het kernteam van Wegen met Zegen terecht. Daar kwam een vraag vandaan of mensen wilden helpen met de routes. Just: ,,Nu had ik al vaker kleinere pelgrimsroutes uitgezet voor die kerk, dus de dominee moest aan mij denken. En natuurlijk vond ik dat leuk om te doen.”

De liefde voor het uitzetten van routes, komt bij Just door het hardlopen. ,,Ik heb 9 jaar intensief hardgelopen. Dat houdt in dat ik iedere week zo’n 60 kilometer in de benen had zitten. Ik kan je vertellen dat je de Overbetuwe wel leert kennen dan. Maar ik ben ook veel naar de omgeving Nijmegen geweest. Of op de Veluwe. Maar Hemmen ken ik ook op mijn duimpje.”

Daarnaast vertelt hij dat hij het met hardlopen ook leuk vond om af en toe te ‘zwerflopen’. ,,Gewoon zonder plan ergens rechts of links gaan en dan kijken waar je uitkomt. Je komt zo op de mooiste paden uit, waar geen hond komt. Ik heb het met de routes nalopen af en toe ook gedaan. Gewoon gaan speuren naar paden rondom de route.”

“Ik heb 9 jaar intensief hardgelopen. Ik kan je vertellen dat je de Overbetuwe wel leert kennen dan.”

Bewegwijzering

Zo kwam het dat het nalopen van een route van twee uur, vaak het dubbele aantal uren in beslag nam. Maar nu zijn de routes rond. De laatste stap is de bewegwijzering, bordjes die nodig zijn om het kersverse pelgrimspad zichtbaar maken. Ook dit heeft Just op zich genomen. Ook dit heeft Just op zich genomen in verband met zijn achtergrond in grafische vormgeving. Het ontwerp, gemaakt door Eric Paul Kuijpers, kon daarmee snel omgezet worden naar stickers en schildjes. Het logo is een knipoog naar het landschap wat je tegenkomt en naar de gelaagdheid van de tocht. Ook voor de bewegwijzering heeft hij uitgebreide plannen.

,,Het lijkt heel makkelijk, ergens een bordje hangen op een plek waar het goed zichtbaar is. Maar er komt nog heel wat bij kijken. Je kunt de bordjes namelijk niet zomaar overal neerzetten en stickers niet overal plakken. Je moet je bedenken welke plekken tijdelijk zijn en welke plekken er ‘blijvend’ uitzien. Ook moet je rekening houden met hekken, paaltjes die er al staan en lantaarnpalen die eigendom zijn van de gemeente. Je mag alleen met een vergunning bordjes ophangen.”

Daarnaast heeft Just ook een systeem waarin hij bijhoudt welke bordjes er precies nodig zijn. ,,Je moet wel weten hoe vaak je naar links, rechts of rechtdoor moet.” 

Een heel proces dus, zo’n route rond krijgen. Maar eentje waar hij zich graag mee bezig houdt.