In het warme kerkje van Ressen sprak Margot Ribberink zondagmiddag 18 juni voor de vrijwilligers van onze pelgrimstocht Wegen met Zegen over klimaatsverandering. Het moest geen negatief verhaal worden – ondanks de abnormale droogte van weken – en dat hoefde volgens Margot ook niet die daartoe enkele optimistische klimaatexperts citeerde. In een kringgesprek bespraken we de drie H’s van Margot waarmee zij een Groene Handdruk wil zetten in het klimaatdebat.

Margot die een bekende weervrouw is en een carrièreswitch heeft gemaakt om een idealistisch ambassadeur te worden tegen de klimaatverandering gaf ons twee nieuwe woorden die vandaag de dag het nieuws beheersen: sproeischaamte en hittefit. Margot bood naast een realistisch verhaal vooral perspectief aan de hand van haar drie H’s:

  • hoop,
  • handelingsperspectief en 
  • humor.

De groep mocht reageren en voegde daar nog een paar H’s aan toe: historisch perspectief (het verleden leert dat er soms verrassende ontwikkelingen mogelijk zijn) en hulp (alleen samenwerking leidt ons uit de crisis).

Met een koel drankje en fijne ontmoetingen heeft Wegen met Zegen het jaar afgesloten.

Plannen genoeg voor een nieuw jaar waarbij we jong en oud (naast liefde voor het pelgrimeren) liefde voor de natuur willen meegeven.

Margreet Sanders