Dag 1: Wij zijn vertrokken (Nijmegen – Oosterhout)

Best spannend, zo’n eerste dag van een pelgrimstocht. Heb ik de goede spullen bij mij? Zal ik het startpunt kunnen vinden? Kan ik de afstand wel aan? Met deze en andere onzekerheden en vooral met hele goede zin, treffen wij elkaar in het pelgrimshuis. Koffie met taart, een toilet en een korte start-ceremonie in de kapel door Theo en dan zijn we dan echt klaar voor het vertrek. De temperatuur is zacht, de zon straalt ons toe, het is een genoegen om op stap te gaan. De onzekerheden zakken in de loop van de dag weg. Ontspanning en een rode kleur op de wangen komen er voor in de plaats.

Wij lopen met elkaar de eerste etappe van de pelgrimsroute van de Wegen met Zegen. Vanaf het Pelgrimshuis lopen wij via het centrum de Waal over. Fijn om de overgang van de drukke stad naar het relatief rustige platteland te ervaren. Door het bos en over modderpaden vervolgen wij onze weg.

Aan het eind van de middag drinken wij op een terras ons eerste etappedrankje van deze reis. 

Overnachten doen wij in het Dominicanerklooster in Huissen. Elk heeft een eigen kamer. De prachtige kloosterbibliotheek is de ruimte waar wij na de Vespers de kennismaking verdiepen. Mooie gesprekken en een vroege nachtrust vallen ons aan het eind van deze (ont)spannende dag toe.

Dag 2: Tijd nemen om te ervaren (Gendt – Bemmel – Ressen)

Bij het beginpunt treffen wij de twee gasten die vandaag met ons meelopen: Margot en Christoffer. Tijdens het lopen van een Camino hebben ze elkaar in 2019 ontmoet. In september gaan ze trouwen. Margot is een van de ambassadeurs van Wegen met Zegen.

De liefde, het is ook wat wij vandaag ervaren. Wij delen de liefde voor het lopen en voor het vertragen. Onderweg worden we vrolijk van de zon en van verschillende bijzondere plekken.

Indrukwekkend is ook het voor het gevoel eindeloze lopen over een dijk. Diverse auto’s en motoren duwen ons in de berm. Het uitzicht is kilometers lang hetzelfde. 

De meesten ervaren dit stuk als het verrichten van noeste arbeid. Enkele anderen voelen juist hier rust en een prettige cadans. 

Bijzonder het Dijkwijf, een monument van jewelste. 

Gastvrij de pastorie in Haalderen. De koffie staat hier voor ons klaar. 

Kasteel Klinkenburg brengt onze fantasie op gang. Welk leven heeft zich daar voltrokken? 

Prachtig de warme ontvangst bij de Pleisterplaats In Ressen. Wij worden hier ontvangen met brandende kaars, muziek, een paar mooie teksten, en koffie met koekjes.

Het is hier dat wij afscheid nemen van onze gasten van vandaag, Margot beloofd ook voor morgen voor ons aan de weerknoppen te draaien, haar beroep van ‘weervrouw’ maakt deze belofte geloofwaardig.

Met die belofte keren wij huiswaarts, het klooster in Huissen voelt deze dagen zo.. 

In de avond komt Jeanine voor de wandelaars een klankschalensessie verzorgen. Een indrukwekkende gebeurtenis voor de rustende dames!

Dag 3: Genieten, leven en stralen (Huissen – Angeren- Doornenburg)

Het is volop lente in de Overbetuwe. De lammetjes dartelen in de wei. De (fruit)bomen lopen zichtbaar uit. Het gras lijkt groener dan de afgelopen dagen. 

Ook in de groep heerst een voorjaars-stemming. De jassen blijven uit, er wordt gelachen en genoten. Zelfs het lopen over de lange dijk wordt zeer gewaardeerd. Wat is het hier mooi, het zonlicht kleurt de mindset.

De kerkklokken klinken overal om ons heen. Kerkgangers worden opgeroepen. Sabbelend op onze King-pepermuntjes volgen wij in een ontspannen tempo de pijlen van de wegen met zegen.

Als wij bijna bij het eindpunt zijn, zet een van ons de begintune van de serie Floris aan. Zingend wordt zijn kasteel bereikt, een prachtige plek voor het afscheidsdrankje.

Margreet Sanders, namens Wegen met Zegen, in samenwerking met opstapmetirene.nl.