Margot Ribberink (57) is bij het grote publiek vooral bekend als weervrouw van RTL. Dat doet ze al lang niet meer. Sinds 2019 heeft ze haar eigen bedrijf waarmee ze zich inzet voor het klimaat. Zo houdt ze onder andere lezingen en is ze ambassadeur van Operatie Steenbreek en Stichting Klimaatgesprekken.

Stoppen met haar werk op t.v., wilde ze al langer. Dat sudderde al een jaar of vijf voor ze de daadwerkelijke beslissing nam. Maar het inzicht om zich bezig te houden met klimaat en welk effect klimaatverandering heeft op natuur en leefomgeving kwam niet zomaar, vertelt ze tijdens het wandelen van een stukje van de route Wegen met Zegen. Dat kwam pas echt tot uiting toen ze de camino naar Santiago de Compostella aan het lopen was.

Omslag

,,Tijdens de vier weken dat ik de pelgrimstocht wandelde, ging ik zelf een heel proces door. Eerst lichamelijk, want mijn lichaam was iedere dag lopen natuurlijk niet gewend. Daarna wordt je in week twee vooral met jezelf geconfronteerd en de dingen waar je wel en niet gelukkig mee bent. In week drie begin je jezelf te openen richting andere mensen. En in week vier kwam ik weer terug bij mijn passie voor natuur. Ik keek weer om me heen en zag alles. Ik zag een slang voorbij glijden, ik zag planten, bloemen, beesten. Ook kwamen alle Latijnse namen die ik ooit eens tijdens mijn studie Biologie had moeten leren weer terug. Ik kwam erachter dat ik daar dertig jaar lang niet meer aan had gedacht. Me dertig jaar niet meer met natuur had bezig gehouden en doordat je weervrouw bent eigenlijk alleen maar omhoog hebt gekeken.”

Dat was echter niet de enige omslag in haar leven. Tijdens het wandelen merkte ze dat ze op meerdere punten in haar leven niet per se gelukkig was. Ze beschrijft het proces dat daarop volgde als een achtbaan, maar wel een die nodig was om te zijn waar ze nu is.

Ogen openen

Inmiddels is haar eigen bedrijf een succes. Ze wordt vaak uitgenodigd voor congressen over het klimaat, staat de gemeenteraad in Nijmegen bij met klimaatvraagstukken en geeft lezingen voor wie dat wil. ,,Mijn doel is om mensen weer in verbinding te brengen met de natuur. Ook door ze te laten zien hoe mooi het is. Door mensen te laten beseffen hoe mooi de natuur is en hoe belangrijk het is, probeer ik mensen ook iets te leren over hoe het met het klimaat gesteld is. Het gaat namelijk zeer slecht met het klimaat. We hebben nog maar tien jaar om de grootste schade in te perken. Maar soms moet je eerst met eigen ogen zien dat het bijvoorbeeld slecht gaat met de biodiversiteit en de insecten, voordat je weet waar je kunt beginnen met een eigen bijdrage aan dat herstel.”

Toen ze gevraagd werd om ambassadeur te worden van Wegen met Zegen, heeft ze geen moment getwijfeld. ,,Zo’n route in de buurt is prachtig. Ik ben er heel benieuwd naar. Ik hoop dat wandelaars ook echt de tijd nemen om hem te lopen. Dat ze naar binnen durven keren, maar ook echt durven kijken. Naar de natuur, naar zichzelf en naar welke rol je binnen dit alles speelt. Dat is echt mijn tip: neem de tijd. En laat je telefoon thuis.”

Margot vertelt dat zij de route dit jaar gaat lopen samen met haar oudste dochter. ,,Vanmiddag gaan we de eerste drie routes inplannen. Mét overnachtingen.”

Paspoortje

Naam: Margot Ribberink
Leeftijd: 57 (20 maart 1965)
Woont: In de verplaatste boerderij in Lent
Komt uit: Hengelo
Kinderen: 2 dochters.
Opleiding: Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1989)
Eigen bedrijf: margotribberink.nl
Verder: Kwam in 1990 te werken bij Meteoconsult en werkte onder andere voor RTL en Omroep Max op tv. Nu is ze nog steeds te horen op regionale radiozenders als RTVOost en RTVUtrecht.