Deze reis is inclusief overnachting in eigen kamer, maaltijden, begeleiding door ervaren gidsen, deelname aan verdiepingsmomenten en een ontspannen pelgrimsavond.
We verkennen te voet het rivierenlandschap van de oostelijke Betuwe, met zijn dijken en wateren, boomgaarden en weiden, dorpen en stadjes, kerken en kloosters. We overnachten in het Dominicanerklooster in Huissen.
Om 9.00 uur start de tweedaagse minipelgrimage in het centrum van Nijmegen. In het pelgrimshuis/pastorie naast de kerk worden wij ontvangen met koffie/thee en lekkers. Daar maak je kort kennis met elkaar en met de begeleiders. Tijdens de korte welkomstceremonie kom je al een beetje in de pelgrimssfeer.
Vandaag loop je deels door het historische centrum van Nijmegen, richting de Waal. Via een historische brug maak je de oversteek naar de nieuwbouw en het platteland. Vanaf Het Eikpunt in Lent lopen we door Bemmel en Angeren naar het Dominicanerklooster in Huissen. Een welkomstdrankje staat hier al voor je klaar.
In de Refter schuiven wij aan voor het diner. Als je wilt kun je daarna de vespers, het avondgebed, meemaken. In de avond is er ruimte om onder het genot van een drankje nader kennis te maken met elkaar en met de begeleiders en het klooster. Laat je maar verrassen.
Op deze dag verblijven wij in het klooster. We krijgen een rondleiding en een gesprek met een dominicanes. We nemen deel aan de gebedsmomenten, lopen het labyrint en hebben een creatieve schilderworkshop. Verder heb je genoeg tijd om Huissen, een oud vestingstadje, te verkennen.
Na de lauden (facultatief) en het ontbijt nemen wij afscheid van het klooster waar wij zo gastvrij zijn ontvangen. Vanaf het klooster lopen we via de kapel Maria van de Bloeiende Betuwe naar de bijzondere pleisterplaats Ressen, richting de stad. Waar nu boomgaarden overheersen, was ooit een levendige bewoning. Opgravingen hebben uitgewezen dat hier een Bataafs dorp heeft gelegen en ook de Romeinen hebben hier hun sporen achter gelaten. Stap voor stap bereiken wij vestingstad Nijmegen.
In het centrum van Nijmegen nemen wij omstreeks 16.00 uur onder het genot van een drankje afscheid van elkaar.
Deze reis zijn wij te gast bij het Dominicanerklooster in Huissen. De bekende architect Pierre Cuypers (1827–1921) bouwde een voormalige kasteeltje uit tot het U-vormige kloostercomplex en kapel. Later heeft het klooster nog een aantal verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. In 2018 werd het nieuwste deel, de Herberg, gerealiseerd.
Momenteel wonen er geen broeders meer in het klooster. Er is echter een blijvende verwevenheid met de dominicanen. Bij deze Rooms Katholieke orde staat ‘het verkondigen’ – in woord en daad – centraal. Daarbij zijn ze kritisch en op zoek naar echtheid, zoals ook de stichter van de orde was, H. Dominicus van Caleruega (1170-1221).
In het gastenhuis heb je de beschikking over een eigen kamer. Sanitair is in voldoende mate in of zeer dichtbij je kamer aanwezig. Handdoeken en lakens zijn beschikbaar. Wel zul je zelf je bed moeten opmaken, dat hoort bij pelgrimeren.
In het klooster in Huissen is er voor ons een grote zitkamer beschikbaar. Eten doen wij in de Refter. In de kapel kun je als je wilt de lauden (ochtendgebed) en/of de vespers (avondgebed) meemaken. En natuurlijk kun je in de tuin te wandelen.
Deze reis is een minipelgrimage. Je moet zelf je eigen bagage (voor twee overnachtingen) dragen in je eigen rugzak. Denk aan het bekende pelgrimsmotto: ‘Alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen.’
De wandeling begint en eindigt bij de Antonius van Paduakerk in het centrum van Nijmegen. Het is aan te raden met het OV te reizen. Kom je toch per auto? Dan is er de mogelijkheid om op het parkeerterrein van de kerk je auto te laten staan. In verband met de beperkte ruimte, wel graag tevoren even aanmelden.
Als je wilt kun je al een dag eerder komen. In de stad Nijmegen en omgeving zijn voldoende overnachtingsplekken te vinden. Op verzoek geven wij je daarvoor tips.
De reis wordt begeleid door pelgrim/dominicanes Marga Zwiggelaar en Margreet Sanders, initiatiefnemer van Wegen met Zegen.
Niet inbegrepen
‘Wegen met Zegen’ is een 155 kilometer lange, bewegwijzerde pelgrimsroute in de Over-Betuwe en Lingerwaard, die in elf dagetappes individueel kan worden gelopen. Activiteiten vanuit Wegen van Zegen zijn onder anderen: eendaagse stiltewandelingen, dagpelgrimages voor basisscholen, maandelijkse vertrekceremonies en meerdaagse wandelreizen/mini-pelgrimages door het gebied. Deze wandelreizen zijn sinds kort ondergebracht bij De Wandelmaat.